FTP- veckor

  • 31 okt 2021

Nytt för i år är att vi kommer köra återkommande FTP veckor under säsongen där du som medlem har chansen att göra FTP test på våra cykelpass. Vi börjar med uppvärmning och sedan kör vi 20 min test, vilar och fortsätter med passet.

Det är viktigt att vara inloggad i Mywellness appen när man kör FTP testet, så att du får ut dina värden! Om du inte vill köra FTP test så är det bara att följa passet på skärmen, men vi ledare kommer coacha och ha musik för dem som gör testet. 

Vad är FTP?

FTP står för Functional Threshold Power / Funktionell mjölksyratröskel. Den belastning en person klarar att hålla i snitt under 60min till total utmattning.

**Varför ska jag göra ett FTP test?
**Våra cykelpass från Aktivitus är uppbyggda för att ligga under, på och över vår mjölksyra tröskel (FTP) och vet du då din FTP kommer du få ut maximal träning på passen. Wattmätning extremt användbart och ger tydligare träningsstyrning. Wattmätning tillsammans med puls och upplevd ansträngning (Borg RPE) ger ett mycket bra styrmedel för din träning så du inte kör för hårt eller då lätt. 

20 min är lång tid, vad ska jag tänka på under testet?

-Första 2 minuterna: försök hitta en ansträngningsnivå (kadens och motstånd) som du tror att du kan bibehålla genom hela testet

-Följande 14 minuter: behåll den nivå du hittat och bestämt dig för under dessa 14 min.

-Sista 4 minuterna: maximera ansträngningen genom att antingen öka kadensen eller motståndet. Nu är det riktigt tufft och du känner dig extremt utmattad. Men du ska fortfarande inte ha någon mjölksyra i benen så att du bonkar, utan orka hela vägen!

Läs mer instruktioner här (PDF)